Ugrás a tartalomhoz

🔊 TULAJDONJOGOK ÉSZAK-CIPRUSON 🔊

🔊 TULAJDONJOGOK ÉSZAK-CIPRUSON 🔊
A “title deed” azaz tulajdoni lap egy olyan kifejezés, amellyel mindenkinek szembe kell néznie aki Észak-Cipruson ingatlant vásárol. Mivel magát a “title deed” kifejezést a legtöbb magyar állampolgár nem ismeri, nagy zűrzavar lehet a fejekben a különböző tulajdoni lapokkal kapcsolatban. Bizony vannak VESZÉLYES és vannak BIZTONSÁGOS tulajdon lapok… Egy biztos, megfelelő tulajdoni lap nélkül lehetetlen ingatlant eladni Cipruson. 👍🏼
Sokan attól tartanak a ciprusi ingatlan vásárlás során, hogy ”Majd jönnek a görögök és elveszik az ingatlanomat”… De vajon van alapja s félelemnek??? Bizony hallani frusztráló történeteket, hiszen a ciprusi földek birtoklásának történelmi múltja van. 👍🏼
Akkor most lássuk, mit érdemes tudni az Észak-Ciprusra érkező vásárlóknak! Miért érdemes először a tulajdoni lapot ellenőrizni? Mire kell még odafigyelni a vásárlás előtt???

ÉSZAK-CIPRUSI TULAJDONLAPOK TÍPUSAI

A tulajdoni lap egy dokumentum, amely igazolja nem csak az ingatlan tulajdon jogát, hanem a földterületet is, amelyen az épült. A tulajdoni lap igazolja, hogy az ingatlan átkerült az Ön nevére.
Nézzük meg milyen típusú tulajdoni lapok léteznek Észak-Cipruson!
Valójában az Észak-Ciprusi Török Köztársaságnak egyetlen tulajdoni lapja van, de kitérünk ezek különféle elnevezésére, amelyek történelmi események hatására keletkeztek.

TÖRÖK TULAJDONI LAP “PRE 74”

Az első és legbiztonságosabb tulajdoni lap, amelyet PRE-74-nek is neveznek. Ez azt jelenti, hogy a föld egy ciprusi török vagy egy külföldi tulajdonában volt a sziget 1974-es felosztása előtt. Ezt a fajta tulajdonjogot világszerte elismerik, és a görög ciprusi igények nem érvényesülnek. Észak-Cipruson az ingatlanok kb. 10%-a rendelkezik ilyen tulajdoni lappal.

EXCHANGE TITLE ESDEER - KICSERÉLT TULAJDON JOG

Az egyik szintén leggyakoribb és egyben legbiztonságosabb tulajdoni lap az észak-ciprusi cserecím. Mit jelent ez? A föld egykori görög ciprusi tulajdonosa az 1974-es események után cserébe kapott egy hasonló földterületet a sziget görög részén, amely a ciprusi törököké volt. Így a ciprusi törökök és a ciprusi görögök a sziget különböző részeire költöztek, földet cserélve, innen ered ennek a tulajdoni lapnak a neve.
Ennek a földnek a tulajdon jogát Észak-Ciprus kormánya garantálja, és ha ezen jogcímen vásárolt ingatlant, nem kell attól tartania, hogy bárki is követelni fogja ennek a földnek a visszaszolgáltatását. Hiszen Dél-Cipruson éppúgy lehet igényelni cserélhető földet, ami kétszer drágább, mint Észak-Cipruson.

TDM (TRNC) TITLE - A SENKI FÖLDJE TULAJDONI LAP

A TDM tulajdoni lap azt jelenti, hogy hogy a föld egy görög ciprusi tulajdonában volt, amelyet a tulajdonos elhagyott, hátra hagyott. (Sokan elmenekültek otthonaikból a háború során) Észak-Ciprus kisajátította ezeket a területeket és az 1974-es háborús cselekményekben részt vett törökök és török ciprióták birtokába adta. Ezek a földek általában vitatottak, és ez a jogcím nem biztosított!
Ezen kívül az ilyen jogcímen épülő ingatlanok esetében a bankok nem adnak kölcsönt.
Határozottan nem javasoljuk hogy ilyen tulajdoni lappal rendelkező ingatlanokat vásároljanak, s JÓMAGAM, ILLETVE A DREAM-HOME INGATLANIRODA MUNKATÁRSAI IS TELJESSÉGGEL ELHATÁROLÓDNAK ILYEN INGATLANOK ÉRTÉKESÍTÉSÉTŐL, KÖZVETÍTÉSÉTŐL!!!
A ciprusi görögök kizsákmányolását elítéljük, ahhoz semmilyen formában nem járulunk hozzá!!! A Dream-Home kizárólag a nemzetközi megállapodásoknak megfelelő ingatlanokat ajánlja megvételre.

MIT KELL ELLENŐRIZNI A TULAJDONI LAPON KÍVÜL?

Észak-Cipruson lakásvásárláshoz nem elég csak a tulajdoni lapot ellenőrizni. Meg kell győződnie arról, hogy az építkezésre szánt telek nincs-e elzálogosítva, adtak-e rá hitelt, stb. Ellenkező esetben az építkezés befejezése után nem kap egyéni tulajdonjogot, amíg a fejlesztő minden problémát meg nem old.

JOGCÍM NÉLKÜLI INGATLAN

Észak-Cipruson néha nagyon alacsony áron, akár 45-55.000 GBP között is lehet ingatlant találni. Ez azt jelenti, hogy A TELEK NEM RENDELKEZIK TULAJDONI LAPPAL. Ilyen ingatlan nem érdemes megvenni, mert nem ruházhatja át a tulajdonjogot a nevére, és nincs garancia arra, hogy a jövőben nem fog problémákba ütközni az ingatlan továbbértékesítése során.

HÁNY INGATLAN TULAJDONA LEHET EGY KÜLFÖLDI MAGÁNSZEMÉLYNEK?

A hatályos törvények szerint egy külföldi magánszemély csak egy ingatlan tulajdonjogát birtokolhatja. Sajnos már annak a lehetősége is megszűnt, hogy cégalapítással több ingatlanhoz jusson külföldi magánszemély, ez a kiskapu mára bezárult teljesen.

VESZÉLYES INGATLANT VÁSÁROLNI ÉSZAK-CIPRUSON???

Talán hallott már azokról az ijesztő történetekről, hogy az Észak-Cipruson vásárolt ingatlant később elvehetik az 1974-ig ott élt egykori görög tulajdonosok…
2006-ban az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése nyomán, Észak-Cipruson megalakult az Ingatlanbizottság. A ciprusi görögök összes kérelmét és követelését ennek a bizottságnak a segítségével sikerült megoldani, és a garanciavállaló országok - Görögország és Törökország - kártérítést fizettek a kérelmezőknek. Most minden vitát sorra rendeznek az Észak-Ciprusi Köztársaság bíróságain.

Bár igen fontos a körültekintés, ha a Dream-Home munkatársaihoz fordul ingatlan vásárlási igényével kapcsolatban, VELÜNK BIZTONSÁGGAL VÁGHAT BELE CIPRUSI INGATLANA VÁSÁRLÁSÁBA!