fbpx
Keresési találataim

Finanszírozás

A Dream-Home Ingatlan irodákban Önnek 20 bank és pénzintézet ajánlata közül választjuk ki a legideálisabbat. Amennyiben építene, bővítene, felújítana – bárhol az országban -, de nem rendelkezik elegendő fedezettel, úgy hitelközvetítőnk először felméri hitelképességét. Majd megismerteti Önnel a különböző banki termékek részleteit, és segít eldönteni, hogy mely hitelkonstrukció, vagy igényelhető támogatási forma a legmegfelelőbb az Ön számára.

Hitel családi ház építésére

Milyen hitel válasszak?

Építési hitel állami kamattámogatással és piaci kamattal igényelhető jelenleg. A kettő közötti alapvető különbség az, hogy támogatott építési hitelnél az állam kamattámogatás formájában hozzájárul a havi törlesztő részlet megfizetéséhez, míg piaci kamatozás esetén az érvényes piaci kamatláb alapján kerül megfizetésre a havi törlesztés.

A kamattámogatás jogosultságtól függően 5 vagy 20 évig jár. A támogatott időszak lejárata után az aktuális piaci kamatláb lesz a meghatározó, aminek alapján havonta meg kell fizetni a törlesztő részletet. A kamattámogatás mértékéről és feltételeiről bővebben a Támogatott építési hitel kategória alatt olvashat.

Azt elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy az államilag támogatott építési hiteleknek szigorúbb feltételei, követelményei vannak, mint a piaci kamatozású építési hitelkonstrukcióknak. A támogatott hitelek személyi feltételeit, illetve például a számlabemutatási kötelezettséget jogszabály rögzíti.

A piaci kamatozású és támogatott építési hitelek között a devizanemet illetően nincs különbség. Valamennyi építési hitelkonstrukció kizárólag forint alapon érhető el minden pénzintézetnél.

Fontos tudni!

Az építési hitelek maximális futamideje 35 év. A bankok minden esetben vizsgálják a lakásépítő életkorát, ugyanis építési hitel 18 éves kortól igényelhető, s a kölcsön lejáratakor az adós nem lehet 70 évnél idősebb. Ez alól csak néhány bankpartnerünk tesz kivételt, mely az építési hitel felvételét az igénylő 72 illetve 75 éves koráig is lehetővé teszi.

A felvehető építési hitel összegének meghatározása a lakásépítő jövedelmi helyzetétől és az építeni kívánt lakóingatlan várható jövőbeni értékétől függ, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az építési hitelek jogszabályban rögzített finanszírozási arányát sem.

Ha az adós jövedelmi helyzete is lehetővé teszi, akkor kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával természetesen növelhető a hitelösszeg. Egy építési hitelügyletbe legfeljebb 3 ingatlan vonható be. A plusz ingatlannak nem kell az adós nevén lenni, de tulajdonosának szintén részt kell vennie a hitelügyletben és hozzájárulni a hitelnyújtó jelzálogjogának adott ingatlanra történő bejegyzéséhez.

Az építési hitelek sajátossága, hogy nem egy összegben, hanem szakaszosan történik a hitelfolyósítás. Törlesztési kötelezettség mindig csak a kifolyósított hitelösszegnek megfelelően merül fel.

Szakaszos folyósítás

Az építési hitel folyósítása – csakúgy, mint a lakásvásárlási kölcsönöké – a saját erő felhasználását követően történhet. Építkezés esetén ez azt jelenti, hogy nem a készpénz, mint saját erő felmutatása szükséges, hanem beépítésre kell kerülnie a rendelkezésre álló építőanyagnak, vagyis meghatározott készültségi fokot kell elérni.

De honnan lehet tudni, hogy mekkora készültséget kell elérni a hitel első részletének folyósításáig? Az építési hitelek mellékletekét költségvetést kell benyújtani az építés munkálatairól, majd a költségvetés összegét le kell fedni a saját erővel és a hitellel. Ez alapján megállapítható, hogy az adott összegű saját erő hány százalékot jelent készültségi fokban, s az milyen konkrét munkálatokat foglal magába.

Példaként, ha a költségvetés 17 millió forintról szól, s Ön 8 millió forint készpénzzel rendelkezik, akkor ez az összeg 47 százalékos készültségi foknak felel meg, vagyis önerőből 47 százaléknak megfelelő munkálatokat kell elvégezni, ami azt jelenti, hogy meg kell lennie a födémszerkezetnek, a tetőfedésnek, illetve bent kell lenni a válaszfalaknak. Ha a költségvetés összegéhez képest a saját erő összege ennél alacsonyabb vagy magasabb, akkor értelemszerűen ennél kevesebb vagy több munkálat elvégzése szükséges. Minden kifolyósított hitel után műszaki szakértő ellenőrzi az elvégzett munkálatokat.

Építési hitel esetén a saját erő és a hitel összegének nem csupán a költségvetést kell lefednie, hanem az önerő-hitel arányát úgy érdemes meghatározni, hogy a hitel elegendő legyen az építkezés finanszírozására. Amennyiben ugyanis a használatba vételi engedély megszerzése előtt elfogy a felhasználható hitelösszeg, akkor utána már nagyon nehéz finanszírozni az ingatlan építési munkálatait. Ilyen esetben pótköltségvetést kell benyújtani, amit nem biztos, hogy elfogad az adott bank. Ha engedélyezi is a pénzintézet a pótköltségvetés alapján történő kiegészítő hitel felvételét, akkor is plusz időt és kiadást fog jelenteni ez az Ön számára.

Amennyiben építkezésre szeretnénk hitelt igényelni, akkor az alábbi lehetőségek közül választhatunk jelenleg:

Államilag támogatott, forint alapú hitel:

 • A futamidő első 20 évében az állam a hitel kamatéra támogatást nyújt. Az állam elsősorban a fiatalok lakáshoz jutását támogatja. Ez alapján kerültek kialakításra az életkorral kapcsolatos elvárások is:
 • Az adós akkor jogosult államilag támogatott építési hitel igénylésre, ha:
 • 35 év alatti és legfeljebb egy gyermeket nevel,
  Legalább 2 gyermeket nevel, de nem idősebb az igénylők (szülők) közül senki sem 45 évnél.
 • Támogatott hitel esetén a költségvetés 70 %-át számlákkal kell minden esetben igazolni.
 • A kamattámogatással igényelhető hitel célja olyan lakóingatlan építése lehet (az átalakítás nem minősül támogatott hitelcélnak), melynek ÁFÁ-t is tartalmazó építési költségvetése telekár nélkül nem magasabb, mint:
  • Megyei jogú városokban és Budapesten a 25 millió forint,
  • Egyéb településeken a 20 millió forint.
 • Az igényelhető támogatott hitel összege építkezéshez:
  • Budapesten illetve megyei jogú városokban 12,5 millió forint
  • Más településeken 10 millió forint

A kamattámogatott hitel további feltételeiről honlapunkon bővebben is olvashat.

Piaci kamatozású, támogatás nélküli építési hitel forint alapon

 • Amennyiben az igénylő nem felel meg a törvényi előírásoknak és nem jogosult támogatott hitel igénylésére, akkor jelenleg csak forint alapú, nem támogatott hitel felvételére van lehetősége. Árfolyamkockázattal ebben az esetben nem kell számolni, hiszen a hitel forint alapú. A piaci kamatozású hiteleknél nem kell a költségvetés 70 % – t számlákkal igazolni.
 • Az igényelhető hitel felső összege nem lehet magasabb, mint a várható jövőbeli érték 80 %-a, de csak abban az esetben, ha az igénylők rendelkeznek a bank által elvárt megfelelő mértékű és összegű jövedelemmel.
 • Építkezésre igényelhető hiteligénylés során a bank minden esetben az adható hitel összegét az ingatlan várható jövőbeli értéke alapján határozza meg. Ennek megállapítása a bankkal szerződésben álló műszaki szakértők feladata.

Milyen dokumentumokra van szükség?

Az egyébként szokásos dokumentumokon felül ebben az esetben a bank az alábbi dokumentumok benyújtását is előírja:

 • Építési engedély (jogerőre emelkedett)
 • Műszaki tervdokumentáció
 • Költségvetés, melyet a kivitelező készített el

Hasonlítsa össze munkatársunk segítségével

Az építési hitelek akár 30-35 éves futamidőre is felvehetők, ha az igénylő életkora a kölcsön lejáratakor nem haladja meg a 70. évet. A különböző futamidőre igényelt építési hitelek törlesztő részletét online kalkulátorunk segítségével könnyen összehasonlíthatja, majd ez alapján dönthet az Önnek megfelelő időtávról.

Az építési hitelek összehasonlításában Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére. Személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkból nemcsak az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő termékekről és azok aktuális kamatának mértékéről tájékozódhat, hanem megismerheti az igénylése során felmerülő járulékos költségeket is, ami ugyancsak fontos szerepet játszik az optimális építési hitel kiválasztásában.

Az építési hitelek összetettsége miatt kizárólag személyesen tudunk tanácsot adni. Tanácsadóink az építési hitelügylet elindítása előtt előzetes hitelbírálatot is végeznek!

Építési hitelkérelmet akkor lehet elindítani, ha a kölcsönigénylő rendelkezik az ehhez szükséges dokumentumokkal, melyek a következők: az illetékes építési hatóság által kiadott építési engedély, az építési engedély jogerőre emelkedése, tervdokumentáció és műszaki leírás.

Hitel építési telek vásárlására

Építési telket szeretne vásárolni és a bankpiacon elérhető legjobb telekvásárlási hitelt keresi? Szeretne tájékozódni arról, hogy telekvásárlásra igényelhető-e támogatott hitel? Tekintse meg az alábbi bejegyzésünket, melyből megismerheti a telekvásárlásra igényelhető hitelkonstrukciókat és azok igénylési feltételeit!

A telekvásárlási hitel azoknak lehet megfelelő választás, akik még nem szeretnének építkezni, a telket vagy befektetési szándékkal vásárolják, vagy majd csak évek múlva szeretnének nekiállni egy családi ház építésének. A terhelt építési telek ugyanis problémát jelenthet egy esetleges építési hitel igénylésénél, csökkenti az építkezésre maximálisan felvehető hitelösszeget.

Milyen hitel igényelhető telekvásárlásra?

Telekvásárlásra piaci kamatozású lakáshitel igényelhető, melyet a pénzintézetek forint alapon nyújtanak. Állami kamattámogatású kölcsön, vissza nem térítendő állami támogatás, szocpol erre a célra nem vehető igénybe. A kölcsön fedezeteként elfogadható a vásárolandó telek, mely a földhivatali nyilvántartás szerint beépítetlen terület megnevezésű.

A telekvásárlási hitelek maximális futamideje pénzintézettől függően 20-35 év. A hitel lejáratakor az igénylő életkora nem haladhatja meg a 70. életévet. Előtörlesztésre, a hitel futamidő lejárata előtt visszafizetésére minden banknál van lehetőség. Az előtörlesztés díját a pénzintézetek aktuális Hirdetménye tartalmazza.

Tudnivalók telekvásárlási hitel igénylése esetén

 • Amennyiben Ön az építési telket hitelből vásárolja, és a jelzálog a telekre kerül bejegyzésre, akkor számolni kell azzal, hogy az építési kölcsön igénylésekor a maximálisan felvehető hitel összegét csökkenti a telekvásárlásra bejegyzett jelzálog összege.
 • A telek teljes vételára nem vehető fel hitelként, mivel az ingatlanok terhelhetőségét szabályozó kormányrendelet ezt nem teszi lehetővé. Ennek értelmében a telek értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel. A ténylegesen nyújtható telekvásárlási hitel összege gyakorlati tapasztalataink alapján ennél alacsonyabb. A finanszírozás mértékét befolyásolja a rendelkezésre álló jövedelem és az építési telek területi elhelyezkedése. Kiegészítő ingatlan bevonásával azonban akár a teljes vételár is finanszírozható! Kiegészítő fedezetként elsősorban lakóingatlan, hétvégi ház és üdülő fogadható el, melyek értéke eléri legalább a 4,5-5 millió forintot. Egy hitelügylethez legfeljebb 3 ingatlanfedezet ajánlható fel.
 • A telekvásárlása igényelt hitelt a bankok az eladó adásvételi szerződésben megjelölt számlájára utalják, a kölcsönt tehát nem a telekvásárló kapja meg.

Telekvásárlási hitel feltételei

 • Telekvásárlási hitel igénylésekor a pénzintézetek vizsgálják az ügyfél KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer), közismertebb nevén BAR státuszát. Ha az Ön adatai negatív tartalommal szerepelnek a listán, s Ön aktív vagy passzív státuszban van, akkor nincs lehetősége telekvásárlási hitelhez jutni a hazai pénzintézeteknél.
 • A hitelt olyan nagykorú személyek igényelhetik, akik megfelelő jövedelemmel rendelkeznek. Az igénylő aktuális munkahelyén meg kell lenni legalább a 3 hónapos, folyamatos munkaviszonynak, s az illető nem lehet próbaidőn. A kölcsön határozott idejű munkaszerződés esetén is igénybe vehető bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az igényléshez legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelem szükséges, ám ez nem minden esetben elegendő. Az elvárt jövedelem összege az adósminősítéstől és a hitelbírálat eredményétől függ. A fizetőképesség javítása érdekében adóstárs bevonható a hitelügyletbe.

Szükséges önerő biztosítása?

Amennyiben egy ingatlanfedezetet ajánl fel a telekvásárló, mindenképpen szükség van önerő, hiszen az előzőekben leírtak alapján 100%-os finanszírozásra nincs lehetőség. Az elvárt önerő mértéke hitelügylet-függő. Több ingatlanfedezet felajánlása esetén van lehetőség akár 100%-os finanszírozásra is.

Mekkora a telekhitel kamata?

Mint a piaci kamatozású hitelek kamata, úgy a telekvásárlási hitelé is általában referencia kamatlábhoz kötött. A referenciakamat jellemzően a 3, 6 vagy a 12 hónapos BUBOR. A pénzintézetek a referencia kamatlábon felül kamatfelárat alkalmaznak.

A referenciakamat mértéke a futamidő alatt az adott futamidejű BUBOR változásával változhat, így a telekvásárló által fizetendő törlesztő részlet is ennek megfelelően emelkedhet vagy csökkenhet.

Hitel a telekre történő építkezésre

Az építési kölcsönök fedezetét általában az a telek jelenti, melyen az adós építkezni kíván. Kezdetben maga az építési telek, a későbbiekben pedig a telek a felépülő lakóingatlannal együtt alkot hitelfedezetet.

Az építésre igényelhető lakáshitel összegét az ingatlan jövőbeni értéke alapján határozzák meg a pénzintézetek. A várható jövőbeni értékbe nemcsak a ház, hanem a telek értéke is beleszámít. Az építési hitelösszeg továbbá függ az építkezők jövedelmi helyzetétől, valamint a jogszabály és a bankok által meghatározott finanszírozási arányoktól. A banki arány nem haladhatja meg a jogszabály által megengedett hányadot.

Házépítésre nemcsak piaci kamatozású, hanem állami kamattámogatású építési hitel is felvehető, ha jogosult arra az adós. A támogatott építési hitel összegének felső határát a vonatkozó jogszabály pontosan kimondja. Minderről honlapunkon részletes tájékoztatás található.

Amennyiben Ön nem az építési telek vételárát szeretné hitelből finanszírozni, hanem meglévő építési telkére szeretne kölcsönt felvenni, az sem kizárt. Bankpartnereink között található olyan pénzintézet, mely szabad felhasználású jelzáloghitel fedezeteként is elfogadja az építési telket.

Számoljunk együtt törlesztő részleteket

Telekvásárlási hitel igénylése esetén kérje Szakértőink ajánlatát, akik az egyedi igények alapján megkeresik az Ön számára elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciót.

Ide kattintva, tudjon meg mindent a CSOK-ról!

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségen:

06 70 319 0803

 Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.